PreviousNext

Mock Practice Test

Publish Date:Mon, 16 Mar 2015 04:21 PM (IST) | Updated Date:Wed, 18 Mar 2015 10:22 AM (IST)
Mock Practice Test
Directions for question no. 1 to 5: Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form the meaningful sentence and then answer the questions g

National Defence Academy/Naval Academy Exam

Directions for question no. 1 to 5: Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form the meaningful sentence and then answer the questions given below.

A. Today, the earth has many satellites besides the moon.

B. As a result, they travel in an orbit round the earth

C. But the pull of the earth keeps them from doing so.

D. They are the artificial satellites made by the man and very much smaller than the moon.

E. The artificial satellites do not fall because they are going too fast to do so.

F. As they speed along they tend to go straight off into space

1. Which of the following should be last sentence after rearrangement?

a. A b. B c. C d. D e. E

2. Which of the following should be third sentence after rearrangement?

a. A b. B c. C d. D e. E

3. Which of the following should be fifth sentence after rearrangement?

a. A b. B c. D d. E e. F

4. Which of the following should be fourth sentence after rearrangement?

a. A b. B c. C d. D e. E

5. Which of the following should be second sentence after rearrangement?

a. A b. B c. C d. D e. E

Directions for question no. 6 to 9: The following questions consist of a single sentence with one blank only. You are given six words denoted by A, B, C, D, E & F as answer choices and. You have to pick correct which will make the sentence meaningfully complete.

6. We must prevent endangered wild species from becoming ………………..in order that our future generation may…………… the great diversity of animal life.

a. Rare, escape

b. Outdated, know

c. Volatile, notice

d. Powerful, protect

e. Extinct, enjoy

7. India’s immense physical size as also the fact of its ……… … ….society ………… …… ……any attempt towards a neat capsuled presentation on any subject.

a. Cultured, demonstrates

b. Pluralistic, defies

c. Multi-religious, fails

d. Amorphous, challenges

e. Variegated, frustrates

8. The secretary ………… …… … ……. the society’s fund, …… … … …………he was dismissed.

a. Misplaced, soon

b. Robbed, thus

c. Pirated, therefore

d. Misappropriated, so

e. None of these

9. There are attempts being made to try to…… ……… … … . languages through specific ………… ……… ……, but the result is that some tongues become conserved as if they were a museum piece.

a. Save, ways

b. Conserve, factors

c. Preserve, measures

d. Protect, tricks

e. None of these

Directions for question no. 10 to 12: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. There Is 'No error'. The answer is ‘5’. (Ignore errors of punctuation, any).

10. a. People above seventy five/b. years of age/c. are not allowed to travel/d. by air/e. No Error

11. a. She counted the books/b. to make sure that/c. none of them/d. were missing/e. No Errors

12. a. To make him succeed/b. the correct thing to do/c. is to punish/d. until he does not try/e. No Error

Answers : 1.b, 2.e, 3.e, 4.c, 5.d, 6.e, 7.a, 8.d, 9.c, 10.a, 11.B, 12.d

मोबाइल पर भी अपनी पसंदीदा खबरें और मैच के Live स्कोर पाने के लिए जाएं m.jagran.com पर
Web Title:Mock Practice Test(Hindi news from Dainik Jagran, newsnational Desk)

कमेंट करें

Don’t Stop till Goalइनलैक्स स्कॉलरशिप
यह भी देखें