PreviousNext

Make your brain sharp

Publish Date:Wed, 01 Apr 2015 12:37 PM (IST) | Updated Date:Wed, 01 Apr 2015 12:40 PM (IST)
Make your brain sharp
1.In a division sum, the remainder is 0. As student mistook the divisor by 12 instead of 21 and obtained 35 as quotient. What is the correct quotient?

1.In a division sum, the remainder is 0. As student mistook the divisor by 12 instead of 21 and obtained 35 as quotient. What is the correct quotient?

a. 420 b. 35 c. 20 d. None of these

2. Find out the days in which a man and a woman together can complete the piece of work. If 3 men alone and 4 woman alone can complete a piece of work in 5 days ?

a. 60/7 b. 7 days c. cannot be determine d. None

3. Find out the average marks scored by all the 3 student together. If in an exam Samya scored 40% marks, Raju scored 80% and Riya scored 624 marks and the maximum marks of exam is 800.

a. 500 b. 528 c. 623 d. 510

4. Find out the difference between the largest and smallest angles of the quadrilateral if the ratio of the three angles of it as 3:4:5 respectively and the value of fourth angle is 72°.

a. 44° b. 45° c. 42° d. 48°

5. Find out the area of circular plot if the radius of plot is equal to the side of square if area of square is 196 m.

a. 592 m2 b. 612 m2 c. 616 m2 d. 621 m2

6. If a train of 200 m. long running at 60 km/hr then how many seconds will it take to cross another train of 300 m long running in opposite direction at a speed of 90 km/hr.

a. 8 sec b. 14 sec c. 9 sec d. 12 sec

7. Find out the least number which should by multiplied to 11760 to make it a perfect square

a. 18 b. 16 c. 20 d. 15

8. If (26×92)/(82×35 )=x, then value of x is

a. 1/6 b. 1/3 c. 2/3 d. 5/3

9. If 6√6×63÷6-3/2=6 a+ 4 then the value of a is

a. 6 b. 3 c. 4 d. 2

10. The product of two natural numbers in the ratio 3:5 is 2535. What is the largest number?

a. 39 b. 64 c. 65 d. 66 e. 62

11. The product of squares of two consecutive even integers is 1460. What are the integers?

a. 26 and 28 b. 36 and 28

c. 38 and 26 d. 28 and 16

12. 0.3 of a number is equal to 0.06 of another number. What is the ratio of the two numbers?

a. 1:3 b. 3:1 c. 5:1 d. 1:5

13. 10. 25% of √1296÷0.5=?⤬27

a. 1/3 b. 3 c. 2/3 d. 2

e. None of these

14. The sum of the first 35 natural numbers is

a. 620 b. 630 c. 640 d. 590

e. None of these

15. If n is positive, then which of the following is also positive?

a. n-2 b. –n2

c. –n3 d. –n-2

Answer1.c, 2. a, 3. b, 4. d, 5. c, 6. d, 7. d, 8. b, 9. d, 10. c, 11. a, 12. d, 13.c, 14.b, 15.a

मोबाइल पर भी अपनी पसंदीदा खबरें और मैच के Live स्कोर पाने के लिए जाएं m.jagran.com पर
Web Title:Make your brain sharp(Hindi news from Dainik Jagran, newsnational Desk)

कमेंट करें

आरडी सेठना स्कॉलरशिपMission Admission 2015
यह भी देखें