PreviousNext

Make your Brain Sharp

Publish Date:Wed, 18 Mar 2015 12:36 PM (IST) | Updated Date:Wed, 18 Mar 2015 12:40 PM (IST)
Make your Brain Sharp
1. Find out the ratio of length and the area of a rectangle if the ratio of length& perimeter of rectangle is 1:6 and the area of rectangle is 5000 sq. m ?

1. Find out the ratio of length and the area of a rectangle if the ratio of length& perimeter of rectangle is 1:6 and the area of rectangle is 5000 sq. m ?

a. 1:100 b. 2 :100

c. 5 :110 d. 2 :130

2. (3×4)3÷(9×16)2×(64×27)2

= (12)?

a. 2 b. 6 c. 5 d. 7

3. 3 4 12 48 ? 1065 6426

a. 206 b. 208 c. 212 d. 201

4. 8424 4212 ? 1056.5 530.25 267.125

a. 2103 b. 2008 c. 2115 d. 2109

5. 7 8 18 57 ? 1165 6996

a. 232 b. 256 c. 322 d. 316

6. 1226 2450 4898 9794 ? 39170

a.19500 b.19428 c.19586 d.19230

7. 1 2 18 ? 31300

a. 24 b. 102 c. 360 d. 489

8. Find out the compound

interest on an amount of Rs.56500 at the end of two years if the simple interest on the same amount is 18080 at the end of four years?

a. 9402 b. 9322 c. 9408 d. 9400

9. Find out the value of sixth number, if the average of six numbers is 72 and the average of first five numbers is 69.

a. 87 b. 86 c. 80 d. 75

10. Find out the overall gain/loss of Komal if she purchased a computer for Rs.52000 and sold it at loss of 25 percent and then she purchased another computer and sold it at gain of 35 percent.

a. 644 b. 652 c. 612 d. 600

11. Find out of the largest angle of triangle if the ratio of largest & smallest angles of a triangle in is 4:1 respectable and second largest angle of triangle is equal to 45°.

a. 90° b. 105° c. 108° d. 95°

12. 24/60 × 35/150 ÷4/90+ 7/28= ?

a. 23/42 b. 47/20 c. 1/2 d. 7/9

The following question is followed by three statement A , B and C .You have to decide which statement is / are sufficient to answer the question and choose the choice given below accordingly:

a. A, B and C together are necessary.

b. Either A & B together or A & C together are necessary.

c. Either A or B or C is sufficient.

d. Only A & B together are

sufficient.

e. None of these is sufficient.

13. In how many days will x y and z together will finish the work?

A.The work done by x is one third as much as done by y and y does one third as much as of x and z together does in a day.

B. It takes 75 days for y to complete the whole work.

C.Together x and z do the whole work in 30 days.

Answer : 1. a, 2. c, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. a, 9. a, 10. b, 11. c, 12. b, 13.b

मोबाइल पर भी अपनी पसंदीदा खबरें और मैच के Live स्कोर पाने के लिए जाएं m.jagran.com पर
Web Title:Make your Brain Sharp(Hindi news from Dainik Jagran, newsnational Desk)

कमेंट करें

काउंसलर कॉर्नरMission Admission 2015
यह भी देखें